Για Μένα

Ο ποιητής γεννιέται, δεν γίνεται. Αγγίζει τις ρωγμές της ψυχής από τη γέννησή του. Αναμνήσεις: Ένα σπίτι που μύριζε χώμα. Το πατρικό. Αυλή με δέντρα και λουλούδια. Σε ζάλιζε η ευωδιά. Λάρισα του Πηνειού και των Αρχαίων Θεάτρων. Αγροτικό δείπνο και παιχνίδια με τα προϊόντα της Γης. Χωράφι και ανοιχτός ορίζοντας. Αυλόγυρος στο σπίτι να κρύβει τις χαρές και τις λύπες. Οι σπουδές, σκαλοπάτια για να ξεκόβεις από το χορτάρι και να κερδίζεις την εκτίμηση για τα επιτεύγματα των κόπων σου.

Καθηγήτρια αγγλικών δεν γεννιέσαι, γίνεσαι. Όπως γίνεσαι Νύφη στην εκκλησία δίπλα στον άνθρωπο που αγαπάς, όσο κανέναν άλλο στον κόσμο. Αναδύεσαι από το λευκό. Κατακτάς την πάλλουσα Άνοιξη. Ξεκινάς το ταξίδι για την California. Φλόγα πολλαπλάσια προτείνει η ζωή. Συναντήσεις με ανθρώπους που φροντίζουν τις φτερούγες. Εμπειρίες μοναδικές στο Los Angeles. Αδιόρατες αποχρώσεις μυστικών προσταγμάτων και πελώριας πρόκλησης. Η ποίηση ενυπάρχει. Κυοφορείται. Διαρρέει. Διαμορφώνεται και διαμορφώνει.

Επιστροφή στα πάτρια εδάφη. Να παίζει η φλογέρα, για να ζωντανεύει ο Μάης μήνας. Διάφανα πουλιά τιτιβίζουν χαρούμενα. Το σχολείο γεμίζει παιδικά χαμόγελα και μάτια λαίμαργα για μάθηση. Φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών:Θρασύβουλου Καράμπα. Μια μεγάλη ιστορία, και διαδρομή που γίνεται ονομαστή σε όλη την Ελλάδα. Διδασκαλία και επαφή με τα παιδιά. Όποιος ξέρει να μιλάει με τα παιδιά και να τα ακούει, παραμένει νέος. Τα βιβλία στηρίζουν τη σκέψη. Απομυζάς εκατό βιβλία για να φτιάξεις μια καινούργια πρόταση. Ακούς τους σοφούς γέροντες και τις σοφές γερόντισσες. Ιστορίες. Εξαίσιοι ήχοι αγνοούν την παραφωνία. Ηρεμούν. Σαγηνεύουν.
 

 Γέννηση παιδιών. Η ύψιστη εμπειρία και η ολοκλήρωση. Ο Κώστας και ο Χρίστος ζεσταίνουν την εικόνα του θαύματος. Ανανεώνουν την Ελπίδα και την Πίστη. Φόβος.
Λογοτεχνική Ομάδα Λάρισας και λογοτεχνικό περιοδικό «Λαρισαϊκά Γράμματα». Ιδρυτικό μέλος. Ωραία διαδρομή για όσο κράτησε. Μέσα σε αίθουσα του Φροντιστηρίου τα γραφεία. Στην Κούμα. Ατέλειωτες συζητήσεις και διαξιφισμοί. Η ομορφιά έχει πολλές όψεις και μια φιλοσοφία: «Να κολυμπάς χωρίς μάσκα στο βυθό των θαυμάτων, για να μην αλλοιώνονται τα χρώματα». Να είσαι ευγνώμων και αυτάρκης.
 

Πρώτη ποιητική συλλογή:1972. «Οι κύκλοι». Ακολούθησαν άλλα στάδια της ζωής και της ψυχής και άλλες καταγραφές. Πρώιμα και όψιμα φυτεύονται οι λέξεις. «Διαστάσεις, Σύνολα, Φάσμα, Άλφα, Λάας». Οι μετέπειτα ποιητικές συλλογές. Γεμίζουν άσπρα μπαλόνια οι ουρανοί. Η παγωμένη ανάσα παριστάνει το δίχτυ. «Πρωτοποριακή, μοντέρνα, προσωπική γραφή», έγραψαν οι Κριτικοί. Χέρια φλυαρούν. Ν’ ανάψουν καινούριες προσδοκίες. Κεριά στο σύθαμπο. Δημιουργία της Gallery «Σύνολα»: 1980. Οι φίλοι αγκαλιάζουν την προσπάθεια. Η νεροποντή σπρώχνει στο καταφύγιο των συνόλων όλα τα πληγωμένα πουλιά της πόλης. Ατέρμονη συνοδεία από ήλιους αιωρείται στο χώρο. Το πάθος, μια άλλη ιστορία, για να καταγραφεί στα έρημα βουνά και στα βάσανα του Φθινοπώρου. Δροσίζει ο αέρας και μικραίνει η μέρα. Προβληματισμοί.
 

Ο σύζυγος, τα παιδιά, το σπίτι, η δουλειά, τα διάβασμα, το γράψιμο, οι μεταφράσεις, το ξενύχτι, οι φίλοι, οι συγγενείς, οι συμπολίτες. Η αύρα που σε παρακινεί να τραγουδήσεις. Ο κάμπος που ονειρεύεται δίπλα στο ποτάμι. Η πόλη που ζητάει βοήθεια. Ο πολιτισμός.

Αρχίζουν τα μεγάλα ταξίδια. Μετά από την ομορφιά των νησιών, γνωριμία με την Ευρώπη. Την Αφρική. Βορράς και Νότος. Καναδάς. Το βράδυ οι Γαλαξίες σε θωπεύουν. Ξεκαθαρίζει η πάχνη το πρωί. Χρόνο το χρόνο κατακάθεται η γνώση. Κρυφοκοιτάζεις το έμπα της πόλης. Γνωρίζεις τα βήματα του χιονιά.
1988. Γεννιέται το λογοτεχνικό περιοδικό «Γραφή» του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Λάρισας. Ιδρυτικό μέλος της συντακτικής επιτροπής. Ιδρυτικό μέλος πολλών συλλόγων και ομίλων. Διαλέξεις. «Ονειρευόμαστε ένα καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας. Ανασκουμπωνόμαστε. Κόβουμε κλαδί και μπαίνουμε στην πόλη μήπως και αμφιβάλλουν οι πολίτες πως ήρθε η Άνοιξη». Ραδιόφωνο: Η μαγεία. Ξενύχτια με εκπομπές Λόγου και Τέχνης. Ταξιδεύεις τις λέξεις σε χώρους που δεν βλέπεις. Χαιρετάς ανθρώπους που δεν γνωρίζεις. Μιλάς για πολιτισμό, αγαπάς τη μέθη από ανθισμένα χαμόγελα, ταξιδεύεις πάνω από ρέματα και λόφους, θάλασσες και στεριές.

 

1989. Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας. Δημιουργία και περιπλάνηση σε καινούργια μονοπάτια. Χτίζονται φωλιές για τραγούδια και μεταφορείς καραδοκούν να μεταδώσουν το ρίγος της βεντάλιας που ανακινεί τον αέρα. «Λάρισα σε τόνο …Λα», Πολιτισμός: η καθημερινή εκπομπή από το ξεκίνημα μέχρι σήμερα. Αγαπάς το Studio. Σέβεσαι τους καλεσμένους. Λατρεύεις την επικοινωνία. Περιμένεις τον ήχο των γάργαρων νερών, τον ψίθυρο των φυτών και την ευωδιά των λουλουδιών, ενώ τα ζώα αποτρελαίνονται και γεμίζουν με ιαχές τον αέρα. Το Αερόστατο σταματάει στο κέντρο του βλέμματος. Για όλα φταίει ο αέρας.. Έτσι θα πεις. Ο Πολιτισμός παρ’ όλ’ αυτά, ο πολιτισμός κυρίες και κύριοι, πρέπει να εξαπλωθεί. Να γίνει καθημερινή σκέψη και κατάκτηση. Αναγνωρίζεται η προσφορά. Ο κόσμος αγαπάει τον Πολιτισμό. Ο εχθρός είναι μέσα. Αδαής και αναίσχυντος. Χρειάζεται να αγωνίζεσαι. Να πολεμάς καθημερινά. Με γυμνά χέρια και καθαρή σκέψη. Αντέχεις.

  Ευτυχισμένη αγκαλιά η οικογένεια που κρατάει γερά. Παρά τα πελώρια κύματα. Παρά την αναπάντεχη επίσκεψη του Θανάτου. Αγάπη. Εκτίμηση και Σεβασμός. Τα τρία ταύτα. Και ο Έρωτας παντού στον αέρα. Στις Ευρεσιτεχνίες του Θρασύβουλου, στην Ποίηση της Λίνας, στη Μουσική του Κώστα. Αισθάνεσαι ευτυχής που ανασαίνεις την πορεία σου στα χρόνια που πέρασαν μέσα στη Δημιουργία, με τις πληγές πια καθαγιασμένες. και την επιθυμία για καινούριους ορίζοντες.    

Επίγεια στάση ζωής.

Με λίγα λόγια:  

Γεννήθηκα και ζω στη Λάρισα. Είμαι καθηγήτρια Αγγλικών και Δημοσιογράφος. Εργάζομαι στη Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας από την ίδρυσή της το 1989, μέχρι σήμερα.

Έχω εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: Κύκλοι, εκδόσεις «Λάρισα», 1972, Διαστάσεις,εκδόσεις «Κούρος»,Αθήνα,1974, Σύνολα, εκδόσεις «Πελασγός», Λάρισα,1978, Φάσμα, εκδόσεις «Πελασγός», Λάρισα,1985, Άλφα, εκδόσεις «Πρόσπερος», Αθήνα,1988, Λάας,εκδόσεις «Αρμός»,Αθήνα, 1998, Εφτά (7), «διαδίκτυο»,2007, Λ όπως Λάρισα,»διαδίκτυο»,2008, Δύο χιλιάδες εννέα (2009), «διαδίκτυο»,2009.

Ιδρυτικό μέλος της Λογοτεχνικής Ομάδας και του περιοδικού «Λαρισαϊκά Γράμματα».

 Ιδρυτικό μέλος της συντακτικής επιτροπής του λογοτεχνικού περιοδικού «Γραφή» του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Λαρισαίων.

Έχω δημοσιεύσει πολλές μεταφράσεις από τα Αγγλικά πάνω σε λογοτεχνικά και ιστορικά θέματα.

Ιστοσελίδες: http://linakaramba.blogspot.com/,   http://eastlarissarotaryclub.wordpress.com/

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: